Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

1.Mucenici moldovenesti din coca de cozonac

Ingrediente pentru aluatul de mucenici:

500 gr.faina

100 gr unt topit, caldut

150 ml.lapte

150 gr.zahar

2 galbenusuri

25 gr.drojdie proaspata

3 plicuri zahar vanilat

3 linguri ulei

1 lingura coaja rasa de lamaie si/sau portocala

Ingrediente pentru sirop si decor :

350 ml. apa

200 gr.zahar

6 linguri  miere

vanilie,rom

nuca macinata grosier, coapta in prealabil 10 minute in cuptor

Cum prepari mucenici moldovenesti din coca de cozonac

Toate ingredientele trebuie aduse la temperatura camerei. Pregateste aluatul pentru mucenici intr-o camera incalzita,ferita de curenti de aer rece.

Amesteca drojdia proaspata cu 1 lingura de zahar si freaca pana devine lichida.

Adauga 2 linguri pline cu faina,amesteca bine,pana obtii o pasta omogena, moale.Acopera vasul cu un prosop de bucatarie si lasa la crescut 30 minute, intr-un loc caldut.

Intre timp incalzeste putin laptele in care ai adaugat zaharul vanilat,cerne faina , rade coaja de lamaie si portocala, topeste untul si lasa-l la racit.

Separa galbenusurile de ou si bate-le bine cu jumatate din cantitatea de zahar.

Cand pasta de drojdie a crescut suficient de mult, adauga :untul topit, galbenusurile frecate cu zahar, laptele caldut, coaja de lamaie iar apoi inglobeaza toata cantitatea de faina.

Framanta bine aluatul pentru mucenici 30-40 minute,adaugand treptat si uleiul.

Lasa aluatul pentru mucenici sa creasca 2 ore.

Intre timp prepara siropul : pune la fiert apa cu zaharul si lasa sa fiarba pana se obtine un sirop mai consistent.Lasa siropul sa se racoreasca, la 30 grade, adauga mierea de albine si romul sau vanilia.

Cand aluatul a crescut suficient,rupe din el bucati,modeleaza mucenici in forma de opt , aseaza-i in tava de copt si lasa-i din nou la crescut 1 ora.

Unge mucenicii cu siropul preparat, preincalzeste cuptorul si coace -i  cam 40 minute, la foc potrivit.

Cand sunt gata copti, scoate mucenicii din tava si  inteapa-i cu o scobitoare in cateva locuri. Apoi scufunda mucenicii moldovenesti fierbinti in siropul gros de miere .Datorita intepaturilor, siropul va patrunde si in interior, iar mucenicii vor fi moi ,aromati si insiropati.

Trece  mucenicii moldovenesti prin nuca macinata , aseaza-i intr-o tava si da-i la rece.

Daca ti-a ramas sirop,toarna-l in tava,peste mucenicii moldovenesti

2.Mucenici moldovenesti de post

Ingrediente pentru mucenicii moldovenesti de post

500 gr.faina

25 gr.drojdie proaspata

250 gr.apa calduta

50 ml.ulei

100 gr. zahar

zahar vanilat,coaja rasa de lamaie si/sau portocala

Ingrediente pentru sirop si decor

aceleasi cantitati ca in cazul mucenicilor din coca de cozonac

Cum prepari mucenicii moldovenesti de post :

Amesteca drojdia proaspata cu 1 lingura de zahar si freaca pana devine lichida.

Adauga 2 linguri pline cu faina,amesteca bine,pana obtii o pasta omogena, moale.Acopera vasul cu un prosop de bucatarie si lasa la crescut 30 minute, intr-un loc caldut.

Cand „maiaua” de drojdie este bine crescuta,adauga apa calduta,uleiul,zaharul si aromele.

Framanta coca bine 10 minute si las-o din nou la crescut.

Din acest moment,prepararea este identica cu cea a mucenicilor „de dulce”.

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s