Prima pagină > Aluaturi-blaturi-foi, Prajituri, Retete de post > Mucenici fierti (muntenesti)

Mucenici fierti (muntenesti)

Mucenici fierti muntenesti

Mucenici fierti muntenesti

Ingrediente pentru mucenici  fierti,muntenesti:

250 gr.faina

1/2 cubulet drojdie proaspata ( 10-12 gr.)

125 ml.apa calduta

1 lingura ulei

1 praf de sare

zahar vanilat

Ingrediente pentru zeama si decor

2.5 litri apa

250 gr zahar ( sau dupa gust)

zahar vanilat

coaja rasa de la 1 lamaie

nuca macinata grosier( coapta in prealabil in cuptor 10 minute)

optional ,pentru o reteta „altfel” : esenta de rom,scortisoara si 1-2 linguri de cacao pudra.

Cum prepari mucenicii fierti:

Amesteca drojdia proaspata cu 1 lingura de zahar si freaca pana devine lichida.

Adauga 2 linguri pline cu faina,amesteca bine,pana obtii o pasta omogena, moale.Acopera vasul cu un prosop de bucatarie si lasa la crescut 20 minute, intr-un loc caldut.

Cand „maiaua” de drojdie este bine crescuta,adauga apa calduta,uleiul si aromele si framanta aluatul de mucenici 10 minute.

Rupe bucati mici din aluatul de mucenici,intinde-le ca pe o sfoara,taie baghete de aproximativ 3-4 cm lungime pe care apoi le modelezi in forma de opt.

Presara faina intr-o tava de  aragaz , aseaza mucenicii la distanta de 2 cm si lasa-i sa creasca 30 minute.

Coace mucenicii in cuptorul preincalzit ,la foc moderat,pana se rumenesc putin.Lasa mucenicii sa se raceasca inainte de a-i pune la fiert.

Poti pregati astfel mucenicii cu o zi doua inainte.Stiu ca reteta clasica spune sa lasi mucenicii la uscat o zi ( nu sa-i coci),dar mi se par mult mai buni preparati prin coacere.

Pune la fiert 2.5 litri de apa,iar cand da in clocot adauga zaharul si fierbe 10 minute. Incearca daca este suficient de dulce si mai adauga zahar daca este nevoie.

Toarna mucenicii in lichidul care fierbe si lasa sa clocoteasca incet 10-15 minute.

Pentru varianta diferita : amesteca intr-o ceasca 1-2 linguri de cacao cu o lingura de zahar , adauga apa frecand continuu,pana obtii o crema fluida. Toarna crema de cacao in vasul cu mucenici,lasa sa fiarba inca 10 minute .Adauga apoi zahar vanilat,coaja rasa de lamaie ,sau portocala,esenta de rom,scortisoara si nuca macinata. Potriveste totul dupa gust.

Pentru varianta obisnuita de mucenici fierti nu se foloseste cacao.

Mucenicii fierti se consuma calzi,dar mai ales reci.

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s