Prima pagină > Aluaturi-blaturi-foi > Taitei de casa

Taitei de casa

Cine face taitei in casa stie foarte bine ca produsele din magazine(oricat ar fi de scumpe si ”branduite”) nu pot intra in competitie cu acest produs simplu ,care se facea in orice gospodarie din Romania pana in urma cu 30-40 ani.

Fabricarea lor nu iti ia mai mult de 15 minute,iar gustul si mai ales consistenta merita tot efortul.

Ingrediente:

1 ou

4-5  linguri de faina

1 praf de sare.

Se pune faina intr-un castronel mic,se face cu mana o groapa in faina,in care se sparge oul,se presara un praf de sare.Cu o furculita se amesteca oul circular, incorporand putin cate putin faina din jur, pana se face o coca moale,dar destul de ferma pentru a putea fi lucrata cu mana.

Se  presara blatul de lucru cu putina faina,se rastoarna coca si se framanta putin, pana nu se mai lipeste de mana.Coca nu trebuie sa fie tare,pentru ca nu se mai poate intinde in foaie.Tineti cont de faptul ca pe masura ce se intinde, mai inghite faina care se presara mereu  pe toata suprafata,astfel ca la final foaia va fi mai tare.

Se intinde cu sucitorul pana se formeaza o foaie rotunda de cca.30-40 cm in diametru.

Coca se ruleaza  strans pe sucitor,se taie cu cutitul in lungul sucitorului. Rezulta fasii de coca de 30-40 cm lungime si aprox 10-12 cm latime,asezate unele peste altele.Se mai taie o data pe toata lungimea si se suprapun din nou toate fasiile.Avem deci un numar dublu de fasii de 30-40 cm lungime si 5-6 cm latime.

Se ia tot stratul de fasii,se aseaza pe un fund de lemn si cu cutitul se taie pe latime,formandu-se taiteii.Se pot taia foarte subtiri sau mai grosi,dupa preferinta si intrebuintare.

Se rasfira taiteii pe blatul de lucru si se mai lasa 15-20 minute,sa se usuce putin, apoi se pot folosi.

Taiteii se pot usca pentru a fi folositi ulterior.Cand ai timp si dispozitie,poti face cantitati mai mari ,din mai multe oua.De data aceasta,taiteii trebuie uscati foarte bine,se lasa 3-4 zile intansi pe foi de hartie sau prosoape ,in locuri uscate, racoroase si aerisite,apoi se pun in pungi de hartie,saculeti de panza sau borcane de sticla.

Ce se poate face cu taitei :

-supe si ciorbe( de pasare,de rosii,de zarzavat)

-mancaruri cu carne( inlocuiesti pastele din comert: varza a la Cluj, musaca, lasagna, garnituri,etc.).In plus,dupa ce ai intins foaia,in loc sa o tai taitei,se poate taia patrate,dreptunghiuri,cercuri,pe care le umpli cu carne tocata, branza,spanac,ciuperci si poti avea cannelloni sau ravioli facute acasa.

-budinci cu branza dulce sau sarata,lapte cu taitei( din retetele copilariei)

 

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s